Mikä avuksi esiintymisjännitykseen?

18.04.2022

Pieni jännitys, josta saa sopivan adrenaliinipiikin ennen esiintymistä, toimii loistavasti ja on yleensä toivottavaakin. Keho on silloin valmiustilassa ja olet valppaana reagoimaan esiintymistilanteessa. Jos jännitys alkaa kuitenkin häiritä sinua ja vie iloa esiintymisestäsi, kannattaa pohtia voisiko sille tehdä jotain. Seuraavassa muutamia vinkkejä esiintymisjännitykseen.

1. ESIINNY

Vain esiintymällä paljon esiintymisjännityskin helpottaa. Esiintymistä voi harjoitella etukäteen, ja myös mieltään voi työstää kuvittelemalla itsensä jännittävään tilanteeseen, mutta loppujen lopuksi vain aidossa esiintymistilanteessa tunnemme aidoimmin. Ensin on siis tiedostettava, että itsensä täytyy laittaa niihin epämukaviinkin tilanteisiin - ajan kanssa olo helpottaa.


2. AVAA KEHO

Kehonkieli viestii meistä enemmän kuin itse voimme hetkessä havaita. Siksi olisi tärkeää viestiä keholla itsevarmuutta. Kun jännitys iskee, saattaa kehomme haluta käpertyä sisäänpäin ja hetki sitten läsnä ollut itsevarmuus on tipotiessään. Huijaa se takaisin! Avaa rintakehä auki, katso suoraan eteenpäin, hymyile ja seiso ryhdikkäästi. Yleisölle viestit itsevarmuutta, ja pikkuhiljaa ALAT USKOA siihen itsekin.


3. TIEDOSTA JÄNNITYS

Kaikkia jännittää. Kyse on siitä, miten jännittämiseen suhtautuu. Jännittämistä ei voi pyytää poistumaan, joten paras tapa on hyväksyä sen olemassaolo ja antaa jännityksen tulla. Kädet ehkä hikoaa, syke nousee - mitä sitten? Tiedosta nämä reaktiot, ja anna jännityksen olla. Tällöin jännitys ei ota otetta sinusta. Voit myös kertoa yleisölle, että sinua jännittää. Usein se jo pelkästään helpottaa.


4. AJATTELE POSITIIVISESTI

Unohda kauhuskenaariot esityksen etenemisestä tai sanojen unohtamisesta, käännä ajatukset positiiviseen. Ajattele "Ihanaa, minä saan mennä esiintymään!", "Ihmiset pääsevät kuulemaan lauluani", "Saan tehdä sitä mitä rakastan". Voit harjoitella tätä kirjoittamalla paperille ensin kielteiset ja vähättelevät ajatuksesi esiintymistilanteesta. Kirjoitettuasi tunteet paperille, lue ne ääneen, ja sen jälkeen korvaa ne positiivisilla ajatuksilla! Tällä tavoin ohjaat omaa ajatteluasi ja ajan saatossa alat hallita tunteitasi paremmin.


5. TIEDOSTA KEHOSI

Tunnustele kehosi eri osien tuntemuksia. Tunne jalkapohjat vankasti lattiassa, tunne vaatteet ihollasi. Purista käsiä nyrkkiin ja tunnustele samalla miltä se tuntuu. OLE LÄSNÄ KEHOSSASI. Jännittäessä hengityksemme muuttuu helposti pinnalliseksi ja se saa usein jännityksen pahenemaan. Keskity hengitykseesi - rauhoita sitä tietoisesti. Laske viiteen ja hengitä samalla sisään - laske viiteen ja puhalla ulos. Ajattele hengittäväsi lantionpohjasta asti. Pidä hartiat rentoina.


6. TULKITSE KAPPALETTA

Sen sijaan että mietit yleisön ajatuksia, keskity kappaleeseen jota olet laulamassa. Mitä tarinaa sinä haluat kertoa? Syvenny tekstiin ja tulkitse sitä - sinulle ei pitäisi jäädä aikaa muiden mielipiteiden pohtimiselle :)


Kannustan pohtimaan syitä esiintymisjännitykselle. Mitä pelkäät? Usein pelkäämme sitä, mitä muut meistä ajattelevat. Miksi? Voisitko miettiä asiaa toisinpäin - mitä sinä ajattelet, kun olet kuuntelemassa keikkaa? Lohdutan usein oppilaitani sillä tiedolla, että jokainen meistä ajattelee itseään suurimman osan ajasta. Minä ajattelen paljon itseäni ja omaa laulamistani silloinkin, kun olen katsomassa toisen laulajan keikkaa - siis karrikoidusti. Eli ainut joka ajattelee sinun jokaista liikettäsi, lausahdustasi tai päästettyä ääntä, olet sinä itse. Joten höllää vähän :)