Millaista on laulajan työ?
Moni haaveilee laulajan ammatista, mutta mitä kaikkea se itse asiassa pitää sisällään?
Laulajan ammatti voi pitää sisällään monenlaisia juttuja. Voi olla livekeikkoja, studiotöitä, musikaali- ja teatteritöitä. Keikat voivat olla yksityistilaisuuksissa, laivoilla, yökerhoissa, baareissa, konserttisaleissa - you name it. Studiossa voi tehdä taustalaulajan töitä, mainoksia, spiikkejä, dubbauksia. Tietenkin voi tehdä myös omaa musiikkia, ja toimia esimerkiksi säveltäjänä, sanoittajana ja sovittajana. Vaihtoehtoja on siis monia, ja juuri se tekee laulajan hommasta äärimmäisen kiehtovaa ja monipuolista! Laulamisen lisäksi olisi hyvä ymmärtää hieman yritystoimintaa ja markkinointia.
Näihin edellämainittuihin asioihin peilaten pystyykin havaitsemaan, että laulajalla pitää olla monenlaisia taitoja jos haluaa toimia monipuolisesti musiikin alalla. Musiikkioppilaitoksissa opiskellaan oman instrumentin lisäksi esimerkiksi säestystaitoja, musiikin teoriaa, musiikkiteknologiaa, nuotin kirjoitusta sekä rytmiikkaa. Monipuolinen laulaja pystyy hallitsemaan eri tyylilajeja, laulamaan nuotista oman osuutensa, laulamaan stemmoja ja mielellään myös hieman sovittamaan niitä.
Jos haluaa painottaa laulajan ammattinsa enemmän keikkailuun, pitää tiedostaa että tien päällä ollaan paljon, ja se on joskus kuluttavaa. Vuorokauden rytmit menevät keikkahommissa välillä sekaisin, ja useimmiten muiden viettäessä viikonloppua muusikot ovat töissä. Aktiivista keikkatyötä tehdessä pitää pysyä ajan hermoilla, jolloin uusien kappaleiden opettelu ja treenaaminen ovat osa keikkatyötä.
Jos kaikki edellä mainittu kuulostaa mielestäsi kiehtovalta, niin anna palaa! Laulajan ammatti voi olla hyvinkin juuri sinua varten. Parhaimmillaan tästä työstä saa todella paljon, ja onhan laulaminen ihan parasta hommaa!