Olenko hyvä laulaja?

26.03.2022

Soimaatko itseäsi ja omaa tekemistäsi? Et ole mielestäsi hyvä laulaja, tai ainakin muut on parempia eikä sinulta onnistu mikään?

Kohtaan päivittäin paljon epävarmuutta ja itsensä soimaamista laulajien keskuudessa. Oma instrumentti aiheuttaa välillä todella rajuakin henkistä ahdistusta, joka heijastuu luonnollisesti suoraan omaan itsetuntoon ja persoonaan. Olen ollut tällä tiellä itsekin, ja opetellut siitä tietoisesti pois vuosien työn avulla.

Laulu-instrumentin harjoitteluprosessiin kuuluu nousut ja laskut - oppiminen on jatkuvaa aaltoliikettä, niin se on kaikilla. Ensimmäisenä olisi tärkeää ymmärtää, että laulutaitosi ei ole sidoksissa sinuun ihmisenä. Laulaminen on vain yksi asia, jota osaat tehdä - aivan kuin autolla ajaminen, piirtäminen, tanssiminen tai vaikkapa ratsastaminen! Se ei määritä persoonaasi, itsetuntoasi tai mitään muutakaan ominaisuutta sen enempää - vaikka se tärkeää olisikin. Nämä asiat olisi hyvä oppia erottamaan toisistaan. 

 Jos koet piston sydämessäsi lukiessasi tätä tekstiä, annan sinulle tehtävän. Mielen hallinta alkaa tiedostamisesta, joten nyt pyydänkin sinua kirjoittamaan kielteiset ja vähättelevät ajatukset paperille. Ne voivat liittyä omaan lauluääneesi, laulutekniikkaan, tekstin tulkintaan, esiintymiseen - mihin tahansa! Mitä ajattelet itsestäsi ja omasta laulamisestasi?

Kun olet kirjoittanut nuo asiat, lue ne itsellesi ääneen - ja seuraavaksi korvaa nuo kielteiset ajatukset hyödyllisillä. Kun olet kirjoittanut nuo hyödylliset asiat, mene peilin eteen, katso itseäsi silmiin ja sano nuo asiat. Vaikka et heti uskoisikaan niitä, se ei haittaa! Sano ne silti. Toista tämä harjoitus päivittäin tai ainakin useamman kerran viikossa. Kohta alat keksimään lisää positiivisia asioita, ja alat myös itse uskoa niihin.